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Question: When requesting a “loss of vision” award pursuant to R.C.  
 §4123.57(B), what is the correct standard for pre-injury    visual 
acuity -- corrected or uncorrected?  
 
R.C. §4123.57(B) permits a statutory award for compensation for the “loss of sight of 
an eye” arising from a work-related injury. Percentage of vision “actually lost” is 
measured utilizing post-injury visual acuity without corrective measures (e.g., 
glasses, contacts, or surgery). But what is the correct measure of pre-injury visual 
acuity when the claimant has already undergone a corrective procedure?    
 
The Supreme Court of Ohio recently considered this issue in State ex rel. Lazy-Boy 
Furniture Galleries v. Thomas, 126 Ohio St.3d 134, 2010-Ohio-3215. In that case, the 
Court was presented with a claimant who was afflicted with keratoconus in both eyes 
before being injured. This disease, which causes the cornea to thin and bulge, can 
significantly impair vision, and in some cases require corneal transplant. The 
claimant in Thomas had a cornea transplant in his left eye in 2005, correcting his 
vision from 20/200 to 20/50. On May 1, 2006, the claimant suffered a work-related 
injury which caused his vision in the eye to revert to 20/200. A second corneal 
implant was then inserted, returning his vision to 20/50. The claimant subsequently 
applied for a loss of vision award in his left eye under R.C. §4123.57(B). A District 
Hearing Officer granted the claimant’s application, rejecting the employer’s argument 
since the injured worker had a total (uncorrected) loss of vision in the left eye 
prior to the date of injury, he is not entitled to the statutory award. A Staff 
Hearing Officer reduced the award to 75 percent, but otherwise affirmed the DHO 
order. A mandamus action followed, but the Tenth District Court of Appeals affirmed 
and reinstated the 100 percent loss of vision award, prompting an appeal as of right 
to the Supreme Court of Ohio.   
 
The Supreme Court affirmed the reinstatement of the award. In a case of first 
impression, the Court noted that uncorrected vision is a standard by which post-
injury vision must be measured (State ex rel. Kroger Co. v. Stover (1987), 31 Ohio 
St.3d 229, 510 N.E.2d 356), but rejected the employer’s argument that the same 
standard should apply to pre-injury vision. Such an interpretation would not only 
circumvent the reason for statutory awards but also defy common sense. The Court 
specifically rejected the application of State ex rel. Waddle v. Indus. Comm.(1993), 
67 Ohio St.3d 452, which dealt with a pre-injury heart condition, as being too 
remote.  In the end, the Court concluded that it would be unfair to ascribe less 
value because of the pre-injury surgical correction.    
 
Essentially, the Court re-affirmed a well-established principle of workers’ 
compensation law that you “take your worker as you find them,” at least for purposes 
of 4123.57(B).   
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